Maak je eigen Shoarma-kruidenmix

Shoarma is lekker op een (pita)broodje, maar ook in ovenschotels, bij frietjes of de Gourmet.
De voorgekruide shoarma in de supermarkt bevat naast de kruiden erg veel zout. Na wat rondneuzen op internet kwam ik tot de volgende kruidenmix, die eenvoudig zelf te maken is.

Shoarmakruiden
½ tl zwarte peper
½ tl komijnpoeder (djinten)
½ tl korianderpoeder
½ tl piment
½ tl paprikapoeder
½ tl gemberpoeder
½ tl cayennepeper
½ tl kaneel
½ tl nootmuskaat
½ tl kurkuma (koenjit).
½ tl knoflookpoeder
½ tl selderieblad
½ tl peterselie

Doe alle kruiden bij elkaar in een bakje en roer heel goed door. Schep de mix in een leeg kruidenpotje en bewaar op een donkere, koele plaats.
Je kunt op het moment dat je de shoarma gaat maken nog wat losalt aan het vlees toevoegen.

Tip: Gebruik een ¼ tl om de kruiden uit de potjes te scheppen. Dit lepeltje is lekker klein, zodat je makkelijk door de openingen van de potjes kunt. Je hoeft dan niet iedere keer je lepeltje vol te schudden uit het potje. Twee keer een kwart theelepel is ook een halve!

Ja, nu heb je de mix, maar natuurlijk nog geen shoarma!
Shoarma komt uit het Midden Oosten en wordt daar meestal gemaakt van kip, kalkoen , lamsvlees of rundvlees. In Nederland echter wordt het van varkensvlees gemaakt. Een goedkope vleessoort. Als je in de winkel gekruid shoarmavlees koopt is het maar afwachten wat de kwaliteit van het vlees is en van welk deel van het varken het komt. Het voordeel van zelf shoarma maken is dan ook dat je zelf het stuk vlees kunt kopen en beoordelen op kwaliteit.

Ingrediënten:
1 el zonnebloemolie
1 el shoarmakruiden
500 gram hamlappen

Bereiding:
Snijd het vlees in reepjes. Maak van de olie en de kruiden een papje en meng dit heel goed met het vlees. Laat, als je voldoende tijd hebt, de marinade in de koelkast 2 uur intrekken.
Maak een koekepan heet, maar voeg geen olie meer toe. Bak het vlees in 5-8 minuten bruin op hoog vuur. Zorg dat het niet gaat 'sudderen', want dan wordt het vlees droog.

De baktijd is afhankelijk van de dikte van het vlees. Probeer het ook eens met een ander soort vlees! Shoarma is lekker te combineren met de Tzatziki..

4 opmerkingen:

  1. Lekker, ik maak deze ook altijd. Vooral de kaneel 'doet het hem'.
    :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En dan wel met een lekker knoflooksausje
    2 el mayo (calvé licht en romig), ong. gelijke hoeveelheid yogurt, 2 tl bieslook en 1 grote knoflookteen (geperst) laat dit wel even (net als je vlees) 2 uur trekken in de koelkast.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik gebruik altijd creme-fraise inplaats van yogurt maar dat kan ook

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ook ik heb deze nu een keertje geprobeerd. Echt lekker dankjewel voor de vele tips.

    BeantwoordenVerwijderen